Back to Basic – Kebene Farm

Maandag op dinsdag hebben Femke, Suze en ik overnacht op het Farm-project van Kebene childrens home. Op deze boerderij wordt voedsel verbouwd om in de toekomst zelfvoorzienend te worden. Er is op de boerderij geen elektriciteit en stromend water, we moeten back to basic!

De reis ernaartoe was adembenemend mooi. Iedereen zat op een eigen motorbike, de meeste drivers vertelden het een en ander over de omgeving. Halverwege stopten we en vertelde Charles over de planten en bomen die daar groeiden.

Aangekomen op de farm krijgen we tijd om onszelf te installeren in het huisje en de gebouwen te bekijken. Op het plot staat de boerderij van de familie, een huis voor de arbeiders, een stalletje voor de geiten, een toilet en een douche . Kort geleden is er ook een lodge op gebouwd voor vrijwilligers, daarin hebben wij vannacht geslapen.

Om van de toilet gebruik te maken moest ik even een drempel over. De dichte kant van de hut staat naar de boerderij, maar de voorkant is open en kijkt uit over de vallei. Je kunt iedereen zien lopen…
De douche is een hokje van ongeveer een vierkante meter, afgebakend met een schutting van takken. Op de grond liggen een paar platte stenen. Wanneer je wilt douchen neem je een teiltje water mee naar dat hokje of een andere rustige plaats. Je zeept jezelf in en plonst het water met je handen over je lijf.

6

Op de farm wordt verschillende soorten gewassen verbouwd. Helaas viel de regen dit jaar op een ander moment, daardoor was de maisoogst mislukt. Er staan verschillende fruitbomen rond het erf. Daarachter worden bomen gekweekt waar huizen en gebouwen van gemaakt kunnen worden, deze zijn voor de verkoop. Dit jaar is gestart met het verbouwen van een groentegewas. Volgend jaar hoopt de boer het groter te telen en ook te starten met andere groentegewassen.

Avontuur “koken”. Het was al een hele puzzel om uit te vinden waar de kooltjes in gelegd moesten worden…! Gelukkig was Onesimus erg behulpzaam en heeft veel voor ons geregeld. We hebben water gekookt voor de noedels en daarna tomaten en uien geroerbakt. De kooltjes die nog niet opgebrand waren, werden onder het zand verstopt om te doven. Wanneer je deze later opgraaft kun je ze verder gebruiken.

Rond etenstijd werd het vee binnengehaald. De boer vertelde dat hij de stieren los bindt en daarna de geiten losmaakt en naar boven jaagt. De stieren volgen dan vanzelf en komen bij de boerderij drinken. Op dit moment zijn er 20 geiten en 2 koeien op de Kebene Farm.

Deze nacht was de supermaan zichtbaar. Toen de zon onderging was het aardedonker, maar zodra de maan boven de horizon kwam konden we alles heel duidelijk zien. De maan was prachtig groot en was fel verlicht. Het is niet mogelijk om de maan zo mooi vast te leggen op de foto..!
Na een stille nacht werden we wakker van de zon die onze kamer binnen scheen. Alles was bedekt met dauw en glinsterde in de zon. Rond 8 uur hebben we voor onszelf een ontbijt op bed gemaakt.

In de ochtend hebben we een rotsblok beklommen. Omdat het geregend had was de steen glad geworden en lastiger om te beklimmen. We moesten onze schoenen uittrekken zodat we op blote handen en blote voeten het meeste grip en gevoel hadden tijdens de klim…
Eerst klom Gabriël omhoog, hij had een touw bij zich waarmee wij ons konden optrekken tijdens het klimmen. Mij leek het erg gaaf om te beklimmen en ik kon niet wachten om te beginnen, maar wat viel dat tegen!! Ik vertrouwde Lucas (die het touw vast hield) niet helemaal en kon lastig steun vinden. Na heel veel gehannes was ik eindelijk boven op de richel.

Femke wilde liever beneden blijven staan, maar uiteindelijk heeft ze toch een poging gedaan. Wat iedereen voor onmogelijkhield gebeurde. Femke pakte het touw vast met twee handen, zette haar voeten tegen het rostblok en rende omhoog! Ze liep gewoon omhoog alsof het een eenvoudige weg was!

Het uitzicht bovenop was erg gaaf. We zagen landerijen, heuvels en de oceaan. Er groeien heel veel verschillende soorten planten en bomen, we zagen de weg ertussendoor slingeren… onbeschrijfelijk, hierbij allemaal uitgenodigd om het zelf te ervaren en bewonderen!

De afdaling was ook nog een ding op zich. Het rotsblok was bijna helemaal stijl en glad en ik moest de veilige richel af. Ik had niet gedacht dat ik zo’n angst kon hebben om de eerste stap te nemen. Na heel wat twijfel ben ik gelukkig toch beneden aangekomen.
Femke ging eraf zoals ze erop gekomen was: niet moeilijk doen, geen problemen maken… GAAN! Wij hebben ontdekt: Als je jezelf wilt leren kennen, beklim een rotsblok…

Na het klimmen brachten de mannen ons terug via een andere route. Kenia is een mooi land! Kleine boerderijtjes, veel bomen, een paar akkertjes, bergen, oceaan en stilte…

Teruggekomen hebben we nog wat water gedronken, middag gegeten en toen was het al weer tijd om naar huis te gaan..!

39

2 gedachtes over “Back to Basic – Kebene Farm

Plaats een reactie